Bronca na svjetskom

on . Posted in Novosti

U španjolskoj Puigcerdi od 1.–7. travnja 2013. godine održano je svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu za žene II. divizije grupe A na kojemu su sudjelovale nacionalne vrste šest država: Belgije, Hrvatske, Islanda, Južne Afrike, Južne Koreje i domaćina Španjolske.

17182 551991804846026 1774919524 n

Prvu utakmicu naše su djevojke 1. travnja odigrale s reprezentacijom Južne Koreje. Odličnom igrom Hrvatice su povele već u 6. minuti pogotkom Vesne Gurke na asistenciju Anje Kadijević. Rezultat 1:0 zadržale su do sredine posljednje trećine kada su Koreanke u 49. minuti najprije izjednačile rezultat, a zatim u posljednjih 10 minuta, izvukavši posljednje atome snage, postigle još tri pogotka i pobjedile naše djevojke rezultatom 4:1.

Sljedeće dvije vrlo izjednačene utakmice Hrvatice su odigrale najprije 3. travnja protiv Islanda i pobjedile rezultatom 5:4 (golove su postigle Dijana Krušelj Posavec (2), Ela Filipec (2) i Ana Širanović), a zatim su 4. travnja, nakon regularnog dijela utakmice koji je završio rezultatom 1:1 (pogodak je postigla Anja Kadijević), u produžetku zlatnim golom Ele Filipec pobijedile Belgiju rezultatom 2:1.

U subotu 6. travnja Hrvatice su pobijedile nešto lakšeg protivnika Južnu Afriku rezultatom 17:2 i time su osigurale medalju.

Posljednjeg dana svjetskog prvenstva protivnik našim djevojkama bila je Španjolska. Rezultat te utakmice izravno je utjecao na konačni poredak. Nakon kvalitetno odigrane prve trećine koja je završila bez pogodaka Španjolke su skupile više snage i povele već u prvoj minuti druge trećine koja je na kraju završila rezultatom 3:1 (pogodak za Hrvatsku postigla je Ana Širanović). U posljednjoj trećini Španjolke su postigle još jedan pogodak te je utakmica završila rezultatom 4:1 čime je zemlja domaćin osigurala 2. mjesto u skupini, a Hrvatice su na kraju osvojile brončano odličje.

Ela Filipec je prema izboru članova Direktorata proglašena najboljom obrambenom igračicom turnira, a Diana Krušelj Posavec je od strane trenera izabrana za najbolju igračicu hrvatske reprezentacije. Ela Filipec, Diana Krušelj Posavec i Anja Kadijević s po 5 pogodaka među vodećim su strijelcima svjetskog prvenstva. 

Hrvatska reprezentacija na prvenstvu je sudjelovala u sljedećem sastavu: Marijo Budja (trener), Aljaž Ribič (pomoćni trener), David Grašić (doktor), Robert Bednjanec (vođa ekipe), Petra Belobrk, Lana Belić, Diana Krušelj Posavec, Ela Filipec, Martina Smolec, Tijana Delić, Ana Širanović, Nadja Matić, Sara Metelko, Lorena Herceg, Anja Kadijević, Vesna Gurka, Katja Bednjanec, Matea Klanac, Željka Jandrić, Antonia Lovrenčić, Marija Radonić, Tara Pamela Villca Erić, Tea Katarin, Medarda Pack i Danijela Prokopec.

Konačni poredak:

1. Korea - 15
2. Španjolska - 12
3. Hrvatska - 8
4. Island - 5
5. Belgija - 5
6. RSA - 0

Južna Korea se osvajanjem prvog mjesta plasirala na svjetsko prvenstvo II. divizije grupe A  2014. godine, a hrvatska reprezentacija osigurala je opstanak u II. diviziji grupi B te će sljedeće svjetsko prvenstvo igrati protiv Islanda, Belgije, Španjolske, Turske i Slovenije, koja je osvajanjem posljednjeg mjesta, ispala iz II. divizije grupe A koje se  održalo na Novom Zelandu.

Tekst i fotografije:
Danijela Prokopec